5 bästa tipsen när du startar eget

28 juli 2015

Många som besöker Eget företag-mässan är personer som inte har startat eget än men är på gång med det. Vi på Business Bloggers tänkte dela med oss av våra 5 bästa tips när du startar eget.

1. Se till att din idé håller! Både jag (Anna) och Martina har haft många idéer igenom åren. Personligen tycker jag att det svåraste har varit att prioritera. Det finns ju så mycket kul man kan göra! Det bästa är så klart att satsa på idéer som håller och som kan ge avkastning. Undersök din idé, fundera på varför just den är unik och varför den behövs. Är folk villiga att betala för den? Gör gärna en marknadsundersökning. MEN håll inte på för länge, du måste köra igång också!

2. Hitta bra samarbetspartner! Det är inte nödvändigt att du måste starta upp ett företag med någon men att ha samarbetspartners som på något sätt är involverade i din idé är bra. Det är bra att ha någon som tänker på ett annat sätt än du och nej det räcker inte med familj och vänner. Hur mycket de än vill hjälpa dig så är de inte insatta på samma sätt som en samarbetspartner. Att bolla idéer med någon som verkligen har koll är guld värt! Om du inte hittar någon bra partner så kan en mentor vara att fundera på.

3. Var envis! Här är en punkt som du kommer få lära dig mycket om. Många är lite naiva när de kör igång och tror att saker och ting ska vara mycket lättare än vad det är, mig själv inkluderat. Den stora hemligheten är att inte ge upp hur många motgångar du än får. De som inte lyckas är de som ger upp, oftast är de till och med nära målet utan att själva veta om det. Om du känner att det inte funkar och är alldeles för tungt ja men hitta en ny väg då.

4. Ha ett tydligt mål! Denna förtjänar en egen punkt även om den hänger ihop lite med punkt 3. För att man ska orka motivera sig när det känns tungt så är det viktigt att ha en tydligt mål och helst mindre delmål också. Det bästa är att verkligen föreställa sig målet och du det ska vara ett stort mål! Det ska vara så stort att det skrämmer dig! Föreställ dig målet som att du har nått det, känn känslan och se det framför dig. Det hjälper varje gång det känns tungt..

5. Nätverka! Förutom att ha en samarbetspartner och/eller en mentor som jag nämnde tidigare så är det bra att ha ett stort kontaktnät. Varför? Jo, för att då kan man exempelvis hjälpas åt att marknadsföra varandra. Behöver man hjälp med något så är det alltid någon i ditt kontaktnät som kan hjälpa dig, om inte så är det alltid någon som känner någon. Kontaktnät skapar du helt enkelt genom att nätverka. Det kan både vara på nätet och fysiskt, även om fysiska delen så klart ger en mer personlig kontakt. Bli medlem i nätverk, gå på olika träffar, seminarier, frukostmöten etc. Bara att googla dig fram vad som finns.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Några av våra utställare.

PRV måste finnas i företags medvetande redan från starten av deras resa, och mässan har verkligen gett oss en fantastisk möjlighet att synas och nå ut trots pandemins restriktioner. Våra informationsfilmer sågs över 300 ggr och vi hade massa fina samtal med nyfikna nyföretagare. En eloge till mässan som tagit in många synpunkter från tidigare tillfällen för att underlätta för besökare och monterpersonal.

Erik Engqvist, Strategisk samordnare, PRV

För Björn Lundén är Mässan Eget Företag en mycket givande mässa. Vi har varit med från starten och det är fantastiskt att få möta alla dessa drivna människor som ska starta eller redan driver företag. Vi hittar massor av nya kunder!

Ulf Svensson, Björn Lundén

Vi märkte snabbt att digitala mässan har ett riktigt bra verktyg för oss utställare. Vi fick en levande dialog med ett bra kundflöde. Vårt utfall blev som den fysiska mässan.

Boo Gunnarson, Visma Spcs

”Vi på Svedea tycker att den digitala mässan är en framgång. Deltagarna kan ansluta oavsett var i landet de bor och det finns möjlighet att delta både kvällstid och dagtid. Perfekt för den presumtiva nyföretagaren som ännu inte tagit steget och som har svårt att vara borta från sitt nuvarande arbete på dagtid.  Det är också positivt att besökarna har möjlighet att träffa oss utställare på flera sätt, tex via chat, seminarium, korta filmer och ta del av erbjudanden”. 

Jonas Nilsson Chef direktaffär företag, Svedea

Vi är stolta att presentera några av våra attraktiva utställare 2022