Åtta kommuner nominerade till Årets Nyföretagarkommun 2019

Mats Evergren
29 oktober 2019

Åtta kommuner är nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2019. De tävlar om en prissumma på 100 000 kronor som ska användas för att lyfta och stärka lokala entreprenörer. Bakom utmärkelsen står Visma och NyföretagarCentrum. Priset delas ut för femtonde året i rad, på Sveriges största Starta Eget-mässa, Eget företag, den 8 november.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och för att Sverige ska fortsätta må bra även framöver måste fler vilja och våga ta steget till eget företag. Landets kommuner kan spela en avgörande roll genom att jobba aktivt med att skapa ett gott lokalt företagsklimat. Det bidrar till regional utveckling och att hela Sverige mår bra, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Följande kommuner är nominerade (i respektive kategori) är:

·       Västerås (större stad)
·       Knivsta (pendlingskommun nära en större stad)
·       Enköping (långpendlingskommun nära en större stad)
·       Varberg (mindre stad/tätort)
·       Simrishamn (pendlingskommun till mindre tätort)
·       Gällivare (landsbygdskommun, ej nära en större stad)
·       Åre (landsbygdskommun med besöksnäring)

De åtta kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2018 till och med den 30 juni 2019 och kategoriseras enligt SKL: s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

– Att det startas många nya företag i en kommun är ett tydligt tecken på att man har lyckats i arbetet med att inspirera och uppmuntra människor att förverkliga sina idéer och drömmar. Ett viktigt syfte med det här priset är att rikta ljuset mot kommuner som är framgångsrika på det här området och få fler att vilja följa efter, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige, som hjälper blivande och nya företagare med vägledning i drygt 200 svenska kommuner.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

Årets nyföretagarkommun 2019 utses på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag, Stockholmsmässan fredagen 8 november, kl 11.30.

 I fjol utsågs Vellinge till Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare är Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016 och Askersund 2017.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32,
Mats Evergren, marknadschef NyföretagarCentrum, 070-814 44 04,