Grattis Båstad, Årets Nyföretagarkommun 2020

Mats Evergren
11 december 2020

Båstad är Sveriges bästa kommun för nya företagare och tog under den digitala mässan Eget Företag, landets största nyföretagarmässa, emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden. I sin motivering lyfter juryn särskilt fram Båstads fokus på samverkan och inkludering, som har bidragit till en stabil grogrund för nya näringar.
– Med det här priset vill vi lyfta goda exempel och inspirera landets kommuner att jobba aktivt med det lokala företagsklimatet och nyföretagande. Vi vet att deras stöd gör skillnad för alla de svenskar som antingen drömmer om eller redan driver ett eget företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Sammanlagt åtta kommuner var nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2020: Solna, Borås, Trosa, Berg, Gotland, Tomelilla, Pajala och Båstad.
Prissumman på 100 000 kronor ska delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid som främjar nyföretagandet, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.
– Sverige behöver fler välmående företag och det kräver i sin tur att det hela tiden fylls på med nya. Arbetet med att stärka nyföretagandet börjar redan i skolan med möjligheten att driva och företag inom ramen för utbildningskonceptet Ung Företagsamhet, och fortsätter med ett aktivt samarbete med oss på NyföretagarCentrum, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige.
Priset delas ut för sextonde året i rad, på Sveriges största mässa för nya företagare, Eget företag, den 8-9 december.
Juryns motivering: ”I Årets Nyföretagarkommun startas det många nya företag och det är ingen slump. Med en genomtänkt strategi för näringslivsutveckling och stort fokus på samverkan inkluderas alla företag – från de som är på planeringsstadiet, till helt nya företag och börsnoterade bolag. Kombinationen av stark tradition av företagande och viktiga naturresurser som lantbruk och turism, har gjort att Årets Nyföretagarkommun lyckats skapat en stabil grogrund för nya näringar. Båstads främsta framgångsfaktor är förmågan att se hela företagsresan!.”
#båstad #åretsnyföretagarkommun #flernyaföretag #startaeget #visma #nyföretagarcentrum #nyföretagande #mässanegetföretag #digitalmässa
På bilden är Karin Bengtsson, VD Båstad Turism & Näringsliv och Charlotte Rosenlund Sjövall, Kommundirektör Båstads Kommun.