Grattis Nacka, Årets Nyföretagarkommun 2021

Mats Evergren
13 november 2021

Nacka utsedd till Årets Nyföretagarkommun 2021

Nacka utsågs idag till Sveriges bästa kommun för nyföretagande och fick ta emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden på landets största mässa för nyföretagare, Eget Företag som i år arrangeras digitalt. I sin motivering lyfter juryn Nackas förståelse för att nyföretagandet i kommunen har stor betydelse för ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt.  

– Vi är väldigt stolta över att Nacka är just Årets Nyföretagarkommun. För mig signalerar nyföretagande den innovationskraft och framåtanda som vi vet finns hos Nackaborna. Det är precis den kommunen vi vill vara, en mötesplats för kreativa och lösningsinriktade människor. Därför kommer vi att fortsätta satsa och öka insatserna för att vidareutveckla vårt dynamiska företagsklimat och främja hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen i Nacka, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande.  

– Först och främst vill vi välkomna alla nyföretagare till Nacka. Vi vet att det är tillsammans med företagen som vi gör Nacka till en bättre plats att leva och verka på. Nacka befinner sig i en spännande och expansiv fas och när Nacka växer gör även idéerna och innovationerna det. Varje dag startar tre nya företag i Nacka och vi jobbar hårt för att nå vårt mål,  att Nacka ska bli den mest företagsvänliga platsen i Sverige - för både nystartade och befintliga företag, säger Anders Börjesson, näringslivsdirektör.  

Kommunerna nomineras utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2020 till och med 30 juni 2021 och kategoriseras enligt SKR:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

– Vi vill genom detta pris inspirera kommuner att sätta näringslivsfrågor på agendan samt arbeta aktivt med nyföretagande och det lokala företagsklimatet. Det krävs att fler vill starta, driva och utveckla företag för att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd, vi vet att kommunernas stöd gör skillnad, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Juryns motivering:
Nacka kommun har i många år varit en ledande kommun vad gäller företagsklimat. Man förstår nyföretagandets stora betydelse för ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt. Genom nya företag skapas nya skatteintäkter som är så viktiga för samhällsservicen.

Nacka kommun är en starkt expanderande och växande kommun. Under pandemin har pendlingskommunernas betydelse också vuxit och mer har skötts digitalt. Det har samtidigt inneburit att många tagit initiativ till att starta företag med sin bas hemifrån.

Genom att utse Nacka kommun till Årets Nyföretagarkommun vill vi uppmuntra till fortsatta insatser som stärker nyföretagandet lokalt i Nacka kommun.

Priset delas årligen ut av NyföretagarCentrum och Visma.

#aretsnyforetagarkommun  #nacka #nyforetagarcentrum #visma #massanegetforetag #digitalmassa #startaeget #nyforetagande