Guide - Så löser du företagets frakter

Mats Evergren
20 april 2021

Vill du spara tid och slippa krångel kring dina frakter?
Fredrik på Shiplink guidar dig i hur du löser företagets fraktbehov. Du får vägledning hur du kommer igång samt tips och råd att tänka på när ditt företag behöver anlita ett transportbolag. Enkelt, smidigt och till bra pris.

Vilken fraktlösning passar ditt företag?
Marknaden erbjuder flera olika lösningar som innebär fördelar och nackdelar beroende på vad du har för typ och storlek av behov.

Eget fraktavtal
Traditionellt förhandlar ditt företag ett eget avtal tillsammans med en eller flera utvalda transportörer. Fördelen är att ett företag med stort och komplext behov kan få bra support och bra prisbild. Nackdelen är stort eget ansvar, vilket ofta upplevs krångligt av mindre företag. Det ger också ofta en sämre kundservice ju mindre företag du representerar.

Sajt för prisjämförelse av frakt
Idag finns ett antal sajter och tjänster som erbjuder dig prisjämförelse på olika frakttjänster och fraktbolag. Fördelen med denna typ av tjänst är att man får en bra översikt om man är kunnig och har erfarenhet av att köpa in frakter. Priset är ofta också bättre än vad du på egen hand kan förhandla fram. Nackdelen är att det ofta är svårt att veta vilket transportbolag man ska använda vid olika typer av behov. Du som köpare har därmed ett eget ansvar att välja vem som är bäst lämpad för att utföra frakten vilket blir tidskrävande. Vissa tjänster hänvisar till transportören vid problem eller skador vilket också tar längre tid och skapar problem.

Helhetslösning för frakt
Företag som erbjuder en helhetslösning för frakt innebär att du får allt ditt företag behöver. Verktyg för prisberäkning, bokning och uppföljning av dina frakter. Fördelen med denna typ av lösning är att du alltid får det bäst lämpade fraktbolaget för just ditt behov till ett bättre pris. Företagen har dessutom en egen kundservice vilket förenklar och sparar dig tid när ditt företag har olika typer av behov och därmed inte behöver kontakta varje transportör för olika ärenden. Nackdelen är om ditt företag har en stor fraktomsättning, då kan det vara bättre att ha ett eget fraktavtal för att optimera hela flödet.

Vart ska du frakta? Sverige, Europa och Världen?
Olika transportörer är bra på olika tjänster. Många transportörer anlitar varandra för att kunna erbjuda en helhetslösning för frakt. Anledningen? Företagen har högst kvalité på de frakttjänster de producerar inom verksamheten. Viktigt är därför att anlita rätt transportör till rätt frakttjänst. Ställ krav på de du anlitar för att få vägledning och på så sätt kunna ta rätt beslut. Rätt frakttjänst och rätt transportör ger i slutändan färre problem och en nöjd kund.

Vad ska frakt kosta?
Vad kostar frakt och vad ska du ta för avgift? Transportörer och fraktpriser kan tyckas vara komplicerat. Många tillval och tillägg, olika priser och flera intervaller. Vårt främsta råd är: Krångla inte till det! Ett enkelt fraktvillkor gentemot dina kunder kommer direkt påverka din konvertering. Krångliga fraktvillkor får dina kunder att lämna och välja andra butiker istället.

Motivera fraktavgifter genom att skapa egna tillval såsom ”Express hantering av order” för en extra avgift. Eller varför inte erbjuda paketinslagning mot en avgift. Låt kreativiteten flöda. Slutsatsen är att din kund är mer benägen att betala om man får något i utbyte.

Vad kostar frakt att köpa in?
Ett fraktpris baseras i regel på vikt och volym. Avgifter tillkommer beroende på vart du ska skicka eller till vilken typ av mottagare. Desto större plats ditt gods tar desto mer kommer frakten kosta. Ställ krav gentemot din transportör och fraktlösning. Be om råd för att på så sätt kunna ta bra beslut om vad du ska ta betalt för frakt och vad frakt kostar. Du är kund och förtjänar uppmärksamhet och vägledning oavsett förkunskaper.

Paketering och emballage, hur gör man?
Uppfinn inte hjulet, kontakta en lokal emballagegrossist och be om hjälp för dina typer av behov och produkter. En emballagegrossist har stor erfarenhet för att guida dig till en bra paketering av dina produkter. Det är lika enkelt att emballera för lite som för mycket.

Frakt ska kort och gott vara smidigt och enkelt
Har du fler frågor eller funderingar om frakt är du varmt välkommen att kontakta oss på Shiplink, vi hjälper dig gärna. Och passa på att besöka vår monter under mässan, vi ses där!

/Fredrik på Shiplink

LÄNK