Hyra konrtorsplats eller jobba hemifrån som egenföretagare?

Gästinlägg
20 september 2022

Om du ska ha ett hemmakontor eller hyra kontorsplats är en viktig fråga att reda ut närdu startar eget. Innan pandemin jobbade i princip alla på kontor – men nu är det många som har fått upp ögonen för distansarbete. Det finns många för- och nackdelar med båda alternativen, i den här artikeln reder vi ut vad som är bäst för just din verksamhet.

Arbeta hemifrån

Huruvida man trivs med att jobba hemifrån eller inte skiljer sig från person till person. Det är många faktorer som påverkar vad som fungerar för just dig. Någon som bor i en villa kanske har ett kontorsrum med ett gediget skrivbord och en extern skärm. Någon annan som bor i en liten lägenhet utan bra praktiska förutsättningar föredrar kanske att ta sig in till kontoret av ergonomiska skäl. Några av främsta fördelarna med att jobba hemifrån är:

● Mer flexibilitet
När du jobbar hemifrån behöver inte befinna dig vid en viss plats vid en viss tid. Du är inte låst till en geografisk plats och kan njuta av att jobba från olika platser.

● Det är tidseffektivt
Du slipper behöva trängas på trånga bussar eller cykla genom regn och rusk. Istället räcker det att du ställer klockan en halvtimme innan du börjar jobba – och sekunden du stänger ned datorn börjar din fritid. Inte minst småbarnsföräldrar kan gynnas av jobba hemifrån för att lättare få ihop livspusslet.

● Du är alltid hemma
En annan fördel med att jobba hemifrån är att du kan sköta lättare hushållssysslor under arbetsdagen, exempelvis sätta igång en tvätt eller diskmaskin. Om du har beställt hemleverans kan du smidigt ta emot leveransen utan att behöva lämna jobbet.

● Mindre distraktioner
Om du är ensam hemma kan du jobba fokuserat och effektivt utan att bli distraherad av det som händer runt omkring dig på kontoret.

● Billigt
Den kanske största fördelen med att jobba hemifrån är den sparade kostnaden på att hyra kontor. Särskilt för nya företag kan det var en kostnad som gör en betydlig skillnad för ekonomin.

Nackdelar med att arbeta hemifrån

Självklart är svaret på var man ska jobba inte helt svart eller vitt – det finns även en hel del nackdelar med att jobba hemifrån. Samtidigt som det kan vara smidigt att sätta igång en diskmaskin under arbetstid kan det vara distraherande att gå runt och plocka undan i hemmet när man egentligen borde fokusera på arbetet.

När man aldrig lämnar hemmet kan det vara svårt att definiera en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Om man har mycket att stå i är det lätt hänt att man pillar med jobbsysslor även efter arbetstid. När man lämnar kontoret är det en tydlig signal på att man lämnar jobbdagen bakom sig – men när man både jobbar och bor hemma suddas den här gränsen ut.

Hyra kontor

Som egenföretagare har man inte riktigt samma behov som stora företag att ha ett kontor där alla företagets anställda träffas dagligen. Det finns dock vissa saker som gör ett kontor till den föredragna arbetsplatsen. Ett par fördelar med att hyra ett kontor som egenföretagare är:

● Bättre arbetsmiljö
För de allra flesta innebär det en betydligt bättre ergonomisk upplevelse att arbeta på ett kontor jämfört med hemifrån. Om du hyr en plats på ett kontorshotell ingår ofta bra utrustning så att du själv slipper köpa och montera skrivbord och kontorsstolar.

● Framstår som mer professionellt
När du företräder ditt företag i affärssammanhang framstår det som mer professionellt om du har ett kontor. Om du har fysiska möten med kunder eller leverantörer får ditt företag mer legitimitet om du har ett regelrätt kontor istället för att bjuda in dem i din privata bostad.

● Du kommer hemifrån
Samtidigt som det är tidseffektivt att jobba hemifrån finns det en annan sida även till det myntet. Fördelen med med att komma hemifrån är att du får en distinkt gräns mellan vad som är jobb respektive privatliv. Om du har familj så kan hungriga barn som kommer hem från skolan vara ett distraherande moment som stör ditt workflow.

● Socialt stimulerande
Om det finns andra kontor i samma byggnad som ditt kan det sätta lite färg på arbetsdagen att kunna socialisera sig med andra människor. Även om du är ensam i ditt företag kan lite kallprat vid kaffemaskinen vara trevligt. Om du har tur kan du knyta affärskontakter som du kan dra nytta av i framtiden.

Nackdelar med att hyra kontor

Den mest påtagliga nackdelen är kostnaden som det innebär att hyra ett kontor. Särskilt inne i storstäder kan lokalhyran utgöra en väsentlig del av dina utgifter. Om du siktar på att hålla nere utgifterna så mycket som möjligt under företagsstarten, kan kontorskostnaden vara ett beslut värt att tänka igenom ett extra varv.

Att starta eget

Att starta eget företag är en process som kräver noggrann planering, mycket pappersarbete och tungan rätt i mun. Till en början kan det kännas överväldigande att hålla koll på alla nya regler och ekonomiska begrepp. Bokios läsvärda guide till att starta eget https://www.bokio.se/blogg/starta-eget-foretag/ leder dig igenom alla snåriga svårigheter och ger dig massvis med värdefulla tips längs vägen!