Åtta tävlar om att bli Årets nyföretagarkommun 2017

Mats Evergren
25 oktober 2017

Åtta kommuner är med och tävlar om titeln Årets nyföretagarkommun och en prissumma på 100 000 kronor, som ska användas för att lyfta och stärka lokala entreprenörer. Visma och NyföretagarCentrum står bakom priset, som delas ut för trettonde året i rad, på Sveriges största nyföretagarmässa Eget företag den 10 november.

– Fyra av fem jobb i Sverige skapas av små och medelstora företag. Kommuner som arbetar aktivt med att stimulera nyföretagande hjälper till att skapa fler arbetstillfällen och bidrar till att hela samhället mår bra, säger Daniel de Sousa, vd på Visma Spcs.

Årets nominerade kommuner är:
Vaxholm
Varberg
Kävlinge
Strängnäs
Sotenäs
Askersund
Leksand
Kiruna

De åtta kommunerna har blivit nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2016 till den 30 juni 2017. Siffrorna över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från Visma och Nyföretagarcentrum har dessutom bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta nya företag.

– Vi vill uppmärksamma kommuner som på olika sätt inspirerar och uppmuntrar människor att förverkliga sina drömmar om ett eget företag. Ett starkt nyföretagande är ett tydligt tecken på att man har lyckats med det, säger Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrum, som hjälper företagare med råd och vägledning i drygt 200 svenska kommuner.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

Årets nyföretagarkommun 2017 utses på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, den 10 november.

Östersund blev Årets nyföretagarkommun 2016.