Vad händer med ditt företag om du skiljer dig?

Nordeas familjerättsjurist Caroline Törnquist
3 september 2020

Nordeas familjerättsjurist Caroline Törnquist om vad lagen säger och vad du bör tänka på som gift företagare.

Många vill separera sitt privat- och arbetsliv och därför är det viktigt att du som företagare vet vilka avtal som behövs för att trygga dig och ditt företag. Är du gift och företagare finns det flera tillfällen då det kan vara klokt att ha satt sig in i vad lagen säger så du har möjlighet att agera så det blir som du vill. 
– Jag ser ofta att företagare är så fokuserade på sitt bolag att de lätt bortser från familjejuridiken. Att inte tänka efter före kan få förödande konsekvenser, inte minst privatekonomiskt. Mitt råd är att ta professionell hjälp av en familjerättsjurist. Detta för att ditt företag, som kan vara ditt livsverk, inte ska påverkas i framtiden, säger Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea. 

Ett äktenskapsförord är färskvara och bör ses över med jämna mellanrum. För att uppdatera eller ta bort ett äktenskapsförord måste man aktivt skriva och registrera ett nytt. Det förutsätter att båda makarna är överens och går inte att göra ensidigt. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det vara registrerat hos Skatteverket. 

När är det viktigt att som företagare ha äktenskapsförord? Läs mer >>>