Få kontroll på din ekonomi

Här är fem tips

Hur mår ditt företag?

Vad skulle du svara, frågar Boo Gunnarson, PR-ansvarig på Visma Spcs och flitig föreläsare om företagande. Ju bättre koll du har på företagets ekonomi, desto säkrare svar kan du ge på frågan. Därför ska du regelbundet bokföra, tipsar Boo.

Genom att regelbundet bokföra får du som företagare en oslagbar trygghet och självsäkerhet. Bokföringen är själva underlaget som hela tiden ger dig direkt feedback på dina beslut och din verksamhet.

Här är fem tips till dig som vill få kontroll på din ekonomi.
1. Börja fakturera
Se till att fakturera direkt när du har levererat din produkt eller tjänst. Se till att komma överens med din kund vilka betalningsvillkor som gäller. Ett företag förväntar sig ofta 30 dagar medan en privatkund förväntar sig 10 dagar. Se till att få betalt innan dina inkommande fakturor ska betalas.

2. Tänk igenom din budget noga
Gör en realistisk uppskattning över vilka kostnader du kommer att ha i din verksamhet, samtidigt som du räknar på hur stora intäkter du kommer att få. Detta ger dig en budget.

3. Hur mycket pengar behöver du ha på företagskontot?
Lägg ut dina siffror från budgeten, månad för månad. När sker inköp och annat? När skickar du din första faktura? När vill du ta ut din första lön? Detta kallas för en likviditetsbudget och den ger dig framförhållning i din relation med banken.

4. Skaffa ett bokföringsprogram som ger dig stöd hela vägen
Ett modernt ekonomiprogram ser till att dina fakturor bokförs automatiskt, visar din likviditetsprognos och bokför kundernas inbetalningar mer eller mindre automatiskt

5. Tryggare företagande med full koll
Budgetera, fakturera och låt programmet bokföra åt dig. Då får du stöd hela vägen till bokslutet som du gör själv eller tar hjälp av ett proffs. Då får du goda råd på köpet. Med full koll på företagets ekonomi kommer du känna dig tryggare i ditt företagande!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Några av våra utställare.

PRV måste finnas i företags medvetande redan från starten av deras resa, och mässan har verkligen gett oss en fantastisk möjlighet att synas och nå ut trots pandemins restriktioner. Våra informationsfilmer sågs över 300 ggr och vi hade massa fina samtal med nyfikna nyföretagare. En eloge till mässan som tagit in många synpunkter från tidigare tillfällen för att underlätta för besökare och monterpersonal.

Erik Engqvist, Strategisk samordnare, PRV

För Björn Lundén är Mässan Eget Företag en mycket givande mässa. Vi har varit med från starten och det är fantastiskt att få möta alla dessa drivna människor som ska starta eller redan driver företag. Vi hittar massor av nya kunder!

Ulf Svensson, Björn Lundén

Vi märkte snabbt att digitala mässan har ett riktigt bra verktyg för oss utställare. Vi fick en levande dialog med ett bra kundflöde. Vårt utfall blev som den fysiska mässan.

Boo Gunnarson, Visma Spcs

”Vi på Svedea tycker att den digitala mässan är en framgång. Deltagarna kan ansluta oavsett var i landet de bor och det finns möjlighet att delta både kvällstid och dagtid. Perfekt för den presumtiva nyföretagaren som ännu inte tagit steget och som har svårt att vara borta från sitt nuvarande arbete på dagtid.  Det är också positivt att besökarna har möjlighet att träffa oss utställare på flera sätt, tex via chat, seminarium, korta filmer och ta del av erbjudanden”. 

Jonas Nilsson Chef direktaffär företag, Svedea

Vi är stolta att presentera några av våra attraktiva utställare 2022